Dränering Gävleborg

Vi skyddar huset mot fukt

Dränering

Dränering av källare

Här berättar vi mer om vad man bör tänka på vid dränering av ett hus med källare.

Får ett hus med källare problem med fukt så är det ofta enkelt att lösa eftersom det sitter på insidan. Det går att riva bort isolering och beklädnad mot kalkytterväggarna, på det viset blir ytorna torrare ganska fort. Detta gäller särskilt om källargolvet är uppreglat. Rengör sedan alla ytor noga så kommer lukten av mögel att försvinna.

En källare måste vara ordentligt dränerad

Vill man ha en riktigt torr källare så måste den först och främst vara ordentligt dränerad och dessutom behövs ett ordentligt fuktskydd. Det fungerar allra bäst om källarväggarna isoleras på utsidan.

Det finns två olika system att välja på när det handlar om utvändig isolering. Metod ett innebär att en luftspaltbildande matta placeras direkt mot grundmuren. Sedan fyller man på med dränerande material utanför mattan. Detta avskiljs från marken runt om med en kvalitativ fiberduk.

Två metoder som går att kombinera

Den andra metoden innebär att grundmuren isoleras från utsidan med en dränerande och värmeisolerande skiva. Dessa metoder går också att kombinera med ett mycket bra dräneringsresultat som följd.

När källarytterväggen är frilagd så är det självklart en utmärkt idé att se över dräneringen. Man kan aldrig vara för noga när det handlar om dränering! Viktigt är att dräneringens högsta punkt bör ligga under källargolvets nivå och ha en ordentlig lutning mot ett avlopp eller en stenkista.

 

Snabbt, enkel och prisvärd dränering!